Herman Miller vezérképviselet Magyarországon 1998 óta

                                             Herman Miller vezérképviselet Magyarországon 1998 óta

Blog

Örülök, hogy találkoztunk!

Biztos hallottad már a mondást: “a teve egy ló, melyet egy bizottság tervezett”. 

Nice meeting

De ha jobban belegondolsz, a teve egy fantasztikus jószág: nagy távolságok megtételére képes a sivatagban víz és napszemüveg nélkül. Hasonlóképp, profik egy elkötelezett csapata, összedolgozva, egymást sarkalva a merészebb és nagyobb gondolatok felé fantasztikus dolgokra képes.

És hol is kovácsolódnak ilyen álomcsapattá?

A meetingeken (hivatalos találkozókon).

Ha jól szervezik, a meetingek nagy áttörések, közösségi rezgések és hatásos együttműködések helyszínei. Ha viszont rosszul, akkor az maga az ezer papírvágás általi halál, különösen, mikor is az egyik téma-nélküli, technika kihívásaival küszködő, levezető nélküli ötletelésről a következőre vánszorogsz (és még csak fél három van). Szerintünk lehet, hogy a meetingeknek rossz a hírneve, de ez nem azt jelenti, hogy be kell szüntetni a közös munkát és ötletelést, hanem el kell érni, hogy minden alkalom hasznos legyen. Ha úgy érzed, hogy minden egyes naptári bejegyzés csak újabb emlékeztető arra, hogy a meeting bedarál, fogadd meg néhány tanácsunkat, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni magadból és munkádból.

Nice meeting

Világos céllal kell összegyűlni

Bármely meeting célja – a négyszemközti megbeszéléstől az állva, kézzel-lábbal megtartott előadásokig – hogy learassa a kollektív meglátások erejét. A megfelelő fizikai téren túl még fontosabb a megfelelő tudatállapot: gondos rákészülés, tiszta beszéd, egyértelmű kommunikációs irány, őszinte meghallgatás és mély összpontosítás. Na meg persze jó rágcsálnivaló.

A találkozó előtt érdemes végiggondolni

Mielőtt megszervezel egy meetinget, gondold végig: tényleg szükséges? Mindenkinek van szerepe benne azok közül, akik meg lettek hívva? Biztos hogy péntek fél hatra kell szervezni? Érdemes vigyázni arra, hogy nehogy túltervezd a csapattagjaid beosztását, ezzel megelőzve a lovagias lemondásokat és szenvedéssel övezett újraszervezést. Míg a találkozó tart, ragaszkodj a kitűzött célokhoz és ne hagyd, hogy csevegés kezdődjön vagy olyan mellékvágányra terelődjön a megbeszélés, ami teljesen más irányba tereli a témát. Viszont ha a meeting vége felé egy téma valósággal felizzik, nehogy eloltsd az időbeosztás miatt – inkább tápláld a kreativitás lángnyelveit és hagyd, hogy magától lezáruljon a megbeszélés.

Nice meeting
Nice meeting
Nice meeting

Nagy gonddal foglald

Aranyszabály: úgy kell helyet foglalni, hogy a megfelelő eszközök rendelkezésre álljanak és elegendő időkeret legyen szabad, akár még pluszba is érdemes rászámolni. Nem kell megbolondulni többképernyős videó-konferenciával egy egyszerű helyzetjelentések tömkelegével. Ha pedig össze kell kapcsolnia Dubajt, Londont, Sydneyt, Moszkvát és Pekinget, akkor A: ez elképesztő! B: talán többre lenne szükség, mint egy szimpla tábla és egy kihangosító…

A mindennapi életünk részét képezik mára a technológiai baklövések, azért jobb, ha duplán ellenőrzöd a prezentációkat, hivatkozásokat, meetinghez használt platformokat és azok bejelentkezési adatait - vagyis minden digitális részletet.

Jelen lenni

Tudjuk: WhatsApp, Viber, Instagram és a többi státuszjelentés; ha meetingen van, szenteld figyelmed a munkatársaidra – mindet. Igen, az appba zápult agyunk szédítő mennyiségű mikrofeladatot képes egyszerre végezni manapság, de harcoljunk azellen, hogy azt nézegessük, épp ki lájkolta a bulldog-kölyök fotónkat (mindenki), vagy hogy a partnerünknek üzengessünk: ma estére thai kajára vágyunk.

Ha tudatosan törekszünk arra, hogy ne csak jelen legyünk – épp egy szójáték hármas-összetett szaván agyalva – hanem valóban részt is vegyünk, akkor mi lehetünk a legértékesebb csapattagok.

Nice meeting
Nice meeting
Nice meeting

Forgalomirányítás

Minél több időt töltesz azzal, hogy tárgyalóról tárgyalóra vándorolsz, annál közvetlenebb tudásra tehetsz szert az irodát illetően – minden négyzetméter, éles forduló és bármely ösvény, mely elkerüli a felettesed főnőkét, akinek nem kéne tudnia arról, hogy észrevehetően később tűntél fel egy megbeszélésen. Ezt a helyismeretét akár ki is terjeszthetned látogatóban ott járó ügyfeleidre, új munkatársaidra és más vendégekre.

Ha valaki zavartnak és elveszettnek látszik, ahelyett, hogy elrohannál mellettük, állj meg egy pillanatra és ajánld fel a segítséged. hátha el kell kísérni valahová - így máris kapcsolatot teremthettél, és megtetted első lépéseid a következő nagy ötlethez.

Nice meeting
Nice meeting

Tartsd tisztán!

Manapság, mikor megannyi irodai összejövetelt tartunk, mindannyiunkat megillet, hogy kempinghelyként kezeljük ezeket: "mindig azzal távozz, amivel érkeztél”. Mindent vigyél magaddal: toll, szóróanyagok, pendrive és étel. Ne felejtsd el letörölni a táblát, visszatolni a székekeket és rendet rakni, akkor se, ha a következő meeting résztvevői már a heti beosztást részletezik az ajtóban.

Nice meeting